Jag vill göra alla uppmärksamma på den ständiga påverkan vi utsätts för. Jag tror inte på några konspirationsteorier, utan mer på en tidsanda som ger olika grupper möjlighet att positionera sig i samhällsdebatten.
Andra utestängs eller deplattformeras som det heter. Några grupper fryses ut och får inget utrymme i debatten. Andra kan fläka ur sig vilka dumheter som helst.
Public service får närmare 10 miljarder kronor per år och har stora möjligheter att prägla debatten. Som August Strindberg skrev i sin ”Lilla katekes för Underklassen” publicerad 1913 efter hans död. Boken ville avslöja det moderna samhällets grundläggande lögner. Strindberg ställer frågan:
Vilka medel begagnar överklassen för att hålla underklassen under sig? Svar: Religion, Politik, Lagar, Vetenskaper, Konster och Moral.
Och det är inom de sex områdena Public service verkar.
Jag kunde inte sova. Satte på radion. Det var andakt. En präst och psykoterapeut, Albin Tanke, med inriktning på pastoralteologi höll andakten. Han berättade i anekdotisk form hur han rättar barnen på skolgården när de ropar ”mannen” efter varandra. Det heter inte mannen eftersom det ingår i en patriarkal struktur, mässar prästen. Man tillhör alltså inte ett kön utan alla är personer. Redan här anar jag.
Eftersom jag är en smula påläst i Frankfurtskolans idéer som har blivit mode i väst så anses bekämpandet av manliga ideal som något eftertraktansvärt. Albin Tanke vänder sig mot 1950-talets normativa tänkande. Där blir han så abstrakt att de flesta har nog svårt att följa hans tankegång.
Vad han menar är att på 1950-talet var en man en man och en kvinna en kvinna. Det ansågs som en norm. Han anser att den normen, alltså att det finns män och kvinnor är fel. Man är personer, enligt prästen.
Pastoralteologi handlar om relationer och hur man med teologins hjälp ska motarbeta fördomar. Han talar om essentialistiska synsätt, vilket jag tror att 0 % vet vad det är. Inte jag heller, men jag förstår att eftersom Albin Tanke har svårt att tala klarspråk så använder han religionen för att förvilla.
Ett essentialistiskt synsätt innebär att människor har vissa egenskaper, exempelvis att vara man.
I sin nattpredikan vill han ha en människosyn större än genus och det ska ske genom trons kraft. Ja, alla börjar förstå vad denna predikan håller på att barka hän.
”Vi behövs alla för att motverka vår tids patriarkala, polariserande och antidemokratiska strömningar”, fortsätter predikan.
Men prästen kallar inte Gud för skaparen utan kallar människan för medskapare. Det är blasfemi. Det är att häda.
Första budet lyder:
”Du skall inga andra Gudar hava jämte mig.”
I kristen tro är Gud alltings ursprung. Det finns inga medskapare som respektlöst säger sig ha en del av skapelsen.
”Och Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne, till man och kvinna skapade han dem.” (1 Mosebok 1:27).
Om man skapar en katt och hund så är det antingen en katt eller hund. Men Albin Tanke vill bort från det essentialistiska synsättet och abstraherar till en nivå högre och då blir katt och hund djur.
Så försöker medskaparen förvilla morgonlyssnarna i statsradion.
Ska man predika kristendomen då ska man inte ha några pastoralteologer som medskapare.
Albin Tanke tackar Gud för möjligheten till nyanserade och positiva mansbilder.
Det ska han inte tacka Gud för utan statsradion som låter prästen häda. Albin Tanke bor i Malmö med sin make.
Vid avannonseringen så hade statsradion den anständigheten att berätta att Albin Tanke utgick från sin kristna tro. Det var alltså inte en predikan utifrån en kristen tro, utan från hans kristna tro.
Många vill betona att Sverige ska vara ett kristet land. Men då ska man också våga uttrycka att det är en traditionell kristendom vi vill ha.
Bevara oss från pastoralteologin där teologer använder kristendomen för sina privata syften. Redan på Guds första bud snubblade Albin Tanke när han utnämnde sig själv till medskapare.
Av:
Stefan Torssell 8 juli -25