Göran Tjärnlund (SD) försöker i en debattartikel i Svenljunga & Tranmo Tidning framställa sig som räddare av skolan och ondgör sig över att han inte vinner gehör för sina förslag. I en demokrati gäller det att skapa acceptans för förslagen hos en majoritet. Om man inte vinner gehör beror det på att förslagen uppfattas som dåliga.
- Svenljunga & Tranemo Tidning: Orimligt att hälften i trean inte kan läsa - 2024-12-11
Trots att det råder stor enighet bland politikerna om att Kulturskolan skall vara kvar fortsätter Tjärnlund, med stöd av Leif Karlsson (SD) och Ulla-Katarina Rosén (SD), att föreslå avveckling av Kulturskolan. Ulla-Katarina Rosén borde veta bättre! Hon var ledamot i Barn- och utbildningsnämnden (BUN) när det beslutades att Kulturskolan skall vara kvar.
Dessa tre synes även missa att kostnaden för lokalhyra utgör en betydande del av Kulturskolans budget. Detta är en kostnad som kommer att belasta kommunen i vilket fall som helst.
Det är oförskämt att påstå att ”kommunens politiker tycks begrava huvudet i sanden”. Även om Ulla-Katarina Rosén var frånvarande från hälften av BUN:s möten borde hon ändå veta att det finns ett starkt engagemang hos politikerna i BUN för att förbättra elevernas studieresultat.
Mål – Förutsättningar – Process – Resultat
Göran Tjärnlunds ogenomtänkta förslag hoppar över processen (hur pengarna används) och går direkt till förutsättningarna (mer pengar).
När resultat ej når målet säkerställer man först att processen fungerar optimalt innan man tar sig an förutsättningarna.
För att vända trenden med sjunkande resultat är det viktigt att utgå från en god analys för att kunna vidta resurseffektiva åtgärder. Av denna anledning arbetar nu två verksamhetsutvecklare med att identifiera problem i processen, samt att implementera lösningar.
I BUN:s senaste rapport framgår att resultatet i svenska har försämrats, vilket är en oacceptabel utveckling. Men av rapporten framgår också att många problem har synliggjorts, samt att åtgärder föreslås och implementeras, vilket inger förhoppning.
Det är beklagligt att Göran Tjärnlund anför att hälften av eleverna i 3:e klass är analfabeter. Att ej erhålla godkänt i nationella prov i svenska innebär icke att eleverna saknar läs- och skrivförmåga, utan innebär att den inte uppfyller godkänd nivå.
Det vore önskvärt om Göran Tjärnlund och hans båda bundsförvanter i SD – som okritiskt hyllar hans ”storhet” – kunde acceptera demokratiskt fattade beslut och sluta lansera ogenomtänkta och dåligt underbyggda förslag. Deras primitiva röstfiskande skapar enbart oro och bidrar inte till något gott.
Av:
- Per Hanson (-)