Förena eder mot makt- och myndighetsmissbruk!

Välj ditt språk

Tänkvärt:

I ett civiliserat samhälle kan vi ha olika åsikter och fortfarande vara vänner.

Per Hanson

Bild: Freepik.com

VARNING: Det finns tre ekonomiska risker som kan bli ödesdigra för den som ingått ett arrendeavtal för att upplåta mark till etablering av vindkraft.

Den första risken är att de flesta arrendekontrakt kopplade till en del av den vinst som teoretiskt genereras. Enligt årsredovisningarna hos Bolagsverket dras 90 procent av Sveriges vindkraftsparker med betydande förluster. Hänsynslösa vindkraftsexploatörer presenterar förskönade kalkyler som kan förblinda markägare att ingå invecklade kontrakt varav en del helt saknar klausul för uppsägning. Markägaren har i praktiken överlåtit sin mark med betydande risker för att aldrig se ett öre i arrende eftersom det drivande bolaget enbart redovisar förluster. Markägaren har då i praktiken förlorat rätten till sin egen mark utan eller med väldigt lite ersättning.

Den andra risken är att närboendes bostäder blir osäljbara inom cirka 1,5 kilometer och inom fem kilometers avstånd från vindkraft sänks fastighetsvärdet med betydande belopp. Detta är alltså en ekonomisk skada orsakad av närhet till vindkraft, som är förutsägbar och därmed kan anses avsiktlig.

Än så länge finns inget prejudicerande fall, men det är bara en tidsfråga innan någon drabbad fastighetsägare lämnar in en stämningsansökan för förmögenhetsskador. Fastighetsägaren kan alltså enligt rådande svensk lag kräva ersättning inte bara från vindkraftsbolagen utan även från den som upplåtit marken. Detta om arrendekontraktet gör markupplåtaren delaktig i verksamheten genom att de teoretiska utbetalningarna av arrende är kopplade till vindkraftens avkastning. Detta utgör alltså ännu en ekonomisk risk för berörda markägare som de förmodligen inte känt till vid kontraktstecknandet.

Den tredje risken en markägare löper är att få stå för betydande kostnader som uppkommer i samband med återställning av markerna om vindkraftsbolaget går i konkurs. De summor som exploatörer deponerar för demontering och återställning kommer med stor sannolikhet inte ens i närheten av de verkliga kostnaderna. Svensk lag är glasklar här, det är markägaren som får bära de överskjutande kostnaderna och därmed kan det för en del finnas en överhängande risk för personlig konkurs. Det är relativt enkelt idag att via Vindbrukskollen söka sig fram till hur vanligt det är i Västra Götaland att ägarbolagen till vindkraftverken både går med förlust, går i konkurs, och säljer vidare verken.

Sveriges största vindkraftspark ”Markbygden Ett” är ett aktuellt exempel och den kinesiska CGN har under rekonstruktion tvingats överlåta parken till en ny ägare i Holland.

I ljuset av århundradets största konkurs låt oss avsluta med att påminna om vilka som varnat i tid, men som löjliggjorts, tystats ner, och kallats ”klimatförnekare” – Christian Sandström och Magnus Henrekson. Det kan vara klokt att läsa in sig på vad de säger om vindkraften innan man signerar bort sina marker till ett vindbolag.

Föreningen - Nej till vindkraft i vår närmiljö!

Information

Juridik
Ekonomi
Mänskliga rättigheter
Yttrandefrihet