Förena eder mot makt- och myndighetsmissbruk!

Välj ditt språk

Tänkvärt:

I ett civiliserat samhälle kan vi ha olika åsikter och fortfarande vara vänner.

Per Hanson

  • Borås

Kronoinspektör Lennart Mårtensson har felaktigt avhyst en person från sin bostadslägenhet. Borås tingsrätt har dömt Lennart Mårtensson för tjänstefel eftersom avhysningen har varit till stor nackdel för den drabbade.

Den avhyste hyrde två lokaler och en parkeringsplats av den bostadsrättsförening där han även innehade en bostadsrättslägenhet. Han hade obetalda hyror för de hyrda lokalerna, samt en skuld till bostadsrättsföreningen på grund av obetalda avgifter. Bostadsrättsföreningen ansökte om betalningsförelägande och handräckning för avhysning vid kronofogdemyndigheten.

Enligt utslaget skulle den avhyste flytta från de två hyrda lokalerna och parkeringsplatsen, samt erlägga ett belopp till bostadsrättsföreningen. Efter utslaget sände kronofogdemyndigheten en underrättelse till den avhyste om att han skulle bli avhyst om han inte flyttade eller träffade en uppgörelse med bostadsrättsföreningen.

Samma dag som avhysningen skulle ske inkom ett meddelande per fax till kronofogdemyndigheten från vicevärden i bostadsrättsföreningen. I meddelandet uppgavs att en uppgörelse hade träffats och att avhysningen hade stoppats. Av meddelandet framgick det även att den avhyste skulle erlägga viss betalning inom 15 dagar och om inte detta skedde skulle även lägenheten omfattas av avhysningen. Kronoinsektör Lennart Mårtensson uppmärksammade inte att lägenhetsnumret avvek från dem som hade angivits i utslaget. Bostadslägeheten omfattades inte av utslaget om avhysning.

Två dagar efter tidsfristens utgång sände kronofogdemyndigheten en ny underrättelse till den avhyste där det uppgavs att avhysning skulle ske 12 dagar senare. Dagen före avhysningen kontaktade kronoinspektör Lennart Mårtensson den avhyste och meddelade att denne var tvungen att var hemma avhysningsdagen. Bostadsrättsföreningens vicevärd hade semester vid denna tidpunkt.

Den avhyste sökte förgäves hjälp vid kommundelskontoret på Norrby avhysningsdagen. Han besökte även HSB:s kontor, som inte kunde förklara varför han skulle avhysas. Den avhyste kontaktade även kronofogdemyndigheten och bad om uppskov med avhysningen till följande vecka när vicevärde skulle var tillbaka och eventuella missförstånd skulle kunna klaras ut. Kronoinspektör Lennart Mårtensson medgav dock inte något anstånd, utan verkställde avhysningen följande dag.

Vicevärden blev förvånad när han kom tillbaka efter semestern och fick höra att avhysningen hade ägt rum. Han har bekräftat att bostadsrättsföreningen har fått betalt i enligt med överenskommelsen. Kronofogdemyndigheten har senare även bekräftat att de gjorde fel.

Lennart Mårtensson har bestridit ansvar för brott. Enligt tingsrätten måste det ställas stora krav på noggrannhet och omsorg vid handläggning av avhysningsärenden med hänsyn till de konsekvenser en avhysning har för den enskilde. I avhysningsutslaget anges det uttryckligen att avhysningen omfattade två lokaler och en parkeringsplats, vilka var identifierade med såväl gatuadress som kontraktsnummer. Bostadslägenheten omfattades inte av avhysningsutslaget. Tingsrätten konstaterar att avhysningen från bostadslägenheten har varit till stor nackdel för den avhyste och att Lennart Mårtensson har handlat oaktsamt till en sådan grad att han skall dömas för tjänstefel.

Den utdömda påföljden är 30 dagsböter å 220 kr. Domen har inte överklagats.

Information

Juridik
Ekonomi
Mänskliga rättigheter
Yttrandefrihet